beets of love
Afgelopen weekend lieten we in De Standaard Magazine onze passie voor rode biet hoog oplaaien. Want geen groente kleurt zo dieprood als biet, die met een beetje verbeelding ook de vorm van een hart heeft. Weliswaar een eerder anatomisch correcte weergave van ons belangrijkste orgaan dan een verwijzing naar het gestileerde romantische symbool, maar toch ruim voldoende om de biet te kwalificeren als dé valentijnsgroente bij uitstek.

Als je je liefde voor de biet naar een nieuwe hoogte wil tillen, laat je de voorgekookte vacuüm-verpakte pakjes rode biet best voor wat ze zijn. Een rauwe biet kost je geen duit en je kunt er alle kanten mee op: koken, roosteren of rauw eten. Vergeet dus alles wat je duf, muf of saai vond aan deze groente en laat de hartstocht opnieuw hoog oplaaien, met deze tarte tatin bijvoorbeeld.

Foto’s: Senne Van Der Ven
o
Dit heb je nodig
- 6 rode bieten
- 2 el olijfolie
- 4 el rijststroop
- 1 scheutje rode wijnazijn
- 1 snuif gedroogde tijm
- 1 snuif gedroogde salie
- 2 rode uien, in flinterdunne ringen
- 200 g geitenkaas - kies voor een gerijpte geitenkaas met pit die weerwerk kan bieden tegen het zoete van de biet
- 1 vel kant-en-klaar bladerdeeg
- versgemalen zwarte peper en zeezout
- extra: taartvorm van 25 cm doorsnede
Zo maak je het
Een klassieke tarte tatin maak je met karamel. Voor deze hartige taart hebben we de suiker vervangen door rijststroop, die wat minder zoet van smaak is.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Snijd de bieten in schijven van 1,5 cm breed. Hussel door de olijfolie en kruid met peper en zout, elk schijfje moet bedekt zijn met een laagje olie. Spreid uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster 20 minuten in de oven en laat even afkoelen.
Warm de rijststroop op zodat hij vloeibaar wordt en meng met een scheutje rode wijnazijn en een snuf zout. Giet in de taartvorm, zorg ervoor dat heel de bodem bedekt is met een laagje stroop.
Bestrooi met tijm en salie. Schik er de schijfjes geroosterde biet op, leg ze een beetje over elkaar zodat je nergens nog de bodem van de taartvorm ziet. Strooi de uiringen over de groenten en werk af met de verkruimelde geitenkaas.
Leg hierover het bladerdeeg. Stop de randen langs de zijkant mee in de taartvorm en prik met een vork enkele gaatjes in het deeg.
Bak 20 minuten in de oven totdat de korst goudbruin kleurt. Verlaag de oven naar 170°C, bak nog 15 minuten verder en haal uit de oven.
Laat 5 minuten afkoelen en haal de tarte tatin uit de vorm door hem voorzichtig om te draaien met een bord.