Amsterdam
Wij geven toe, wij hebben vooroordelen. Zo is het in ons hoofd gebeiteld dat je in Amsterdam niet goed kan eten. O – schande, zulks kleingeestig gedachtegoed. Maar pas op – we zijn niet te beroerd onze mening te herzien. Dus vragen we voor onze weekendtrip naar Amsterdam tips aan Hiske Versprille, culinair journaliste voor Het Parool. Een bron van wijsheid zo blijkt, want we aten onze buikjes rond. Een paar adresjes kwamen we zelf op het spoor, hieronder ons lijstje voor plezier en vertier tussen de grachten.

Aan De Amstel >> aan-de-amstel.nl
Het restaurant van kookboekschrijfster Yvette van Boven staat al lang op ons verlanglijstje. Het interieur prijkt op veel van onze moodboards. Er wordt schijnbaar gerookt, gekookt en gedronken met een onweerstaanbare joie de vivre. Onze verwachtingen worden niet beschaamd. De paté was van een zelf geschoten zwijntje, bij het brood kreeg je reuzel en de bediening was heerlijk relax.

Fou Fow Ramen >> about.me/lefoufow
Het regenweer stuwde ons Fou Fow Ramen binnen, een klein noedelzaakje aan de 9 straatjes. Een goede krantenrecensie aan de deur won ons vertrouwen en we werden niet teleur gesteld. Hartig diepe bouillons met tot de perfectie gegaarde eitjes, noedels en stukjes varkensvlees. Een ijskoude ongezoete oolongthee en een kommetje huisgepickelde komkommer in het midden van de tafel om het af te maken. De regen kon ons nadien niet meer deren.

Gebr. Hartering >> gebrhartering.nl
Een tip van Hiske. Er moest een verjaardag gevierd worden in stijl. Een restaurant met enige standing was vereist. De glazen champagne werden gevuld, kwartels werden op de houtskoolgril gelegd en de sfeer was opperbest. We herinneren ons vooral de fenomenale preskop, het cacaosorbet en de fles Lassaigne die de charmante obers speciaal voor ons kraakten.

Caffènation Amsterdam >> Caffènation Amsterdam
We konden Amsterdam niet verlaten zonder Bert, die jarenlang de zon deed schijnen op grijze dagen in de Caffènation in Antwerpen, drie nieuwjaarskussen te gaan geven in zijn gloednieuwe koffiebar Caffènation Amsterdam. Wij waren onder de indruk van zijn prachtige zaak en kregen al een voorproefje van zijn zomer icetea-experimenten, waarna we enkel konden concluderen: Bert is goed bezig.

De Zeevang >> dezeevang.nl
Op weg naar Bert pikten we een broodje haring mee aan de haringstalletje dat op enkele honderden meters van zijn koffiebar ligt. Volgens Bert koop je er de beste nieuwe maatjes van ’t stad. Ook de kibbeling zou er niet te versmaden zijn.
o
Op ons lijstje voor de volgende keer:
- Bak >> een tip van Hiske voor een avond vol verfijnde bordjes.
- Toscaninni >> een tip van Hiske: zelfgebakken brood, biologische groenten en huisgemaakte pasta. Een italofiele hemel.
- Marius >> een tip van Bert: de pendant van Worst, waar je een uitgebreider menu voorgeschoteld krijgt: 4 gangen ‘verfijnde plattelandskeuken’.
- La Maria >> een tip van Bert: een low-profile restaurant waar alles op de houtgril wordt gegooid.
- De Foyer >> een tip van Bert: een pop-up in een mooi Amsterdams pand.