sla op z’n Roberta’s

Johanna en Barbara
09.02.2014

Vorige maandag was het zover: de eerste editie van Alle Dagen Honger Kookt! We streken neer in Snip.Snip – het kapsalon van onze favoriete kapster Hiske. Het verfhok transformeerden we tot keuken, we droegen lange biertafels, banken, dozen wijn, bakken bier, stapels borden en hopen eten aan.

Roberta's
Roberta's
Roberta's

Mayken had ’s ochtends het menu, dat we uit Roberta’s Cookbook zouden koken, in ’t groot op de ramen geschreven. En het zag er best gewaagd uit. De gerechten waren een pak complexer dan wat we gewoonlijk uit onze mouw schudden: op de rundscarpaccio lagen viseitjes en veenbessen, in de gembercake zaten ontelbaar veel kruiden en het gegrilde beenmerg was gegarneerd met zeekraal. We maakten zelf ijs van geitenyoghurt en pocheerden kweeperen in vanillestroop.

Terwijl iedereen rustig stond te aperitieven verschansten wij ons in de keuken waar we op een geleende industriële snijmachine koelbloedig de carpaccio probeerden snijden voor ons eerste gerecht. Barbara ging de machine met al haar macht te lijf, maar die moest zo hoogdringend gesmeerd worden dat we het lichaamsgewicht van Olmo – de fotograaf van dienst – inschakelden om de biertafel waarop ze stond in bedwang te houden. Ondertussen schoof binnen iedereen dicht bij elkaar aan de lange tafel. Wendy – onze charmante gastvrouw – deelde grote schalen vol eten uit en iedereen voorzag zichzelf van bier of wijn.

Roberta's
Roberta's

Een bordje waar we zelf zwaar fan van zijn, is de salade met geroosterde lookdressing, ansjovis en gekarameliseerde walnoten. In het oorspronkelijke recept gaan slaharten, maar dat was ons iets te zomers, dus vervingen we ze door grof gesnipperd witloof en draaiden er voor de groene kleur nog wat veldsla en postelein doorheen. De noten en dressing vragen wel wat werk, maar je kan ze in grote hoeveelheden maken en een tijdlang bewaren. En wie zin heeft in meer Roberta-lekkers, ’t Stad Leest heeft het kookboek speciaal voor jullie ingeslagen.

Roberta's
Roberta's

Dit heb je nodig

    voor 2 personen:
        voor de sla:
        • 2 slaharten van romeinse sla (wij gebruikten witloof, gemixt met veldsla voor een winterse variant)
        • 60 gr geroosterde look dressing (zie recept)
        • 60 gr pecorino
        • 1 hand gekarameliseerde noten (zie recept)
        • versgemalen zwarte peper
          voor de dressing:
          • 1 bol look
          • 175 gr goede olijfolie
          • 2 theelepels dijonmosterd
          • 1,5 eetlepels witte wijnazijn
          • 2 eetlepels sherryazijn
          • 2 eierdooiers
          • 5 ansjovisfilets
          • het sap van 1/2 citroen
          • zeezout en versgemalen zwarte peper
            voor de noten:
            • 180 gr walnoten
            • 2 eiwitten
            • 3 eetlepels bruine suiker
            • 75 gr honing
            • 1 tl zeezout
            • zwarte peper

            Zo maak je het

            Verwarm de oven voor op 175°. Snijd het topje van de bol look en maak een papillotje van zilverpapier waarin je de bol look met een eetlepel water en een theelepel olijfolie luchtig inpakt.

            Rooster de look in dit pakketje gedurende 1 uur. Laat de geroosterde look afkoelen.

            Knijp 5 tenen van de geroosterde look uit voor de dressing. De rest kan je makkelijk nog een tijdje bewaren.

            Meng de look met de mosterd, eierdooiers, ansjovis, citroensap, azijn 30 seconden in een blender of met een handmixer tot alles goed gemengd is. Voeg onder voortdurend kloppen beetje bij beetje de olijfolie toe tot je een lopende mayonaise krijgt. Breng op smaak met peper, zout en eventueel extra citroensap. Je kan de dressing makkelijk een week in de koelkast bewaren.

            Rooster de walnoten 8 minuten in een oven op 175°. Laat de noten afkoelen.

            Klop in een grote kom de eiwitten tot ze stevig zijn (maar niet tot het eiwit helemaal stijf in pieken staat). Voeg de bruine suiker, honing, zout en 10 draaien van de pepermolen toe. Meng de noten onder dit mengsel tot ze allemaal bedekt zijn met het eiwit.

            Spreid de noten uit op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster 25 minuten. Haal de noten uit de oven wanneer ze droog zijn en niet meer plakken. Laat afkoelen. In een luchtdichte doos kan je de noten makkelijk 2 weken bewaren.

            Meng de dressing onder sla en rasp de pecorino erover. Werk af met de gekarameliseerde noten en geef nog een stevige draai van de pepermolen.