havermoutmuffins

Barbara
07.08.2011

Ik ben de laatste tijd aan ’t experimenteren geslagen met verantwoorde zoetigheden. Via een vriendin ontdekte ik een blog met recepten voor desserten waar zo weinig mogelijk geraffineerde suiker en bloem en verzadigde vetten in zitten. Ik weet het, klinkt vreselijk, maar zelfs ik (boterfanaat nr 1) ben er voor gewonnen.

IMG_3125_G_kl

Niet voor altijd natuurlijk, maar voor een doordeweekse zoetigheid-zonder-schuldgevoel is dit prima. Alleen al om dan op zondag met extra appetijt in een welverdiende eclair te bijten.

De blog heet 101 cookbooks. Mijn voorlopige favorieten zijn de wortel-havermout-koekjes, de bananachip-koekjes en de havermoutmuffins. Aangezien dit een Amerikaanse blog is, kan je overal zelfs nog minder suiker in doen dan vermeld in het recept. De lijstjes met ingrediënten klinken soms wat heftig (agavesiroop, tarwekiemen, spelt-, boekweit-, & quinoabloem) maar het meeste kan je eigenlijk best makkelijk vinden in de bio-winkel. Of je vervangt ze door iets anders dat je wel in huis hebt, laten we ook niet te fanatiek worden.

Als ik jullie alvast één ervaring rijker kan maken en een eerste teleurstelling kan vermijden: alles wat je met quinoabloem bakt, is echt onwaarschijnlijk mottig. Gewapend met deze wijze les, kan u het avontuur van de vezelrijke, ongeraffineerde desserten veilig aanvatten.

IMG_3247_G

Dit heb je nodig

  • 85 gr volkoren bloem
  • 45 gr havermout
  • 70 gr ongeraffineerde rietsuiker of bruine suiker
  • een snuifje zeezout
  • 70 gr boter
  • voor het muffindeeg:
  • 100 gr havermout
  • 100 gr ongebleekte bloem
  • 100 gr volkoren bloem
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • snuifje zeezout
  • 200 gr boter
  • 70 gr ongeraffineerde rietsuiker of bruine suiker
  • 350 ml yoghurt
  • 2 eieren

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180°. Vet de bakvormpjes in met boter. Meng voor de crumble de bloem, havermout, suiker en zout in een kom en kneed met je vingers de boter in stukjes er door. Leg even in de frigo terwijl je het andere deeg maakt.

Voor het muffinbeslag meng je de havermout, bloem, bakpoeder en zout in een kom. Smelt de boter, roer hier de suiker onder. Laat een tikje afkoelen en meng de yoghurt en daarna de eitjes er bij. Meng dit onder het bloemmengsel. Roeren tot alles gemengd is, zo kort mogelijk.

Doe het beslag in de vormpjes, tot ze 3/4 vol zitten. Daarna kruimel je de crumble over elke muffin. Zet 30 à 35 minuten in de oven, laat afkoelen op een rooster.

De muffins zijn niet zo zoet, perfect voor het ontbijt. Volgens mij kan een beetje (rabarber)confituur tussen beslag en crumble ook wel een funky toevoeging zijn.