Eitjes in tomatensaus
Eitjes die langzaam gaar sudderen in een dikke, kruidige tomatensaus. De eerste keer wanneer ik over dit gerecht hoor, verzin ik er stante pede een grote Italiaanse boerenfamilie bij. Ik zie ze al zitten, met z’n allen rond tafel geschaard, de saus opdeppend met een stevig stuk brood.

Niets blijkt minder waar. Het recept voor shakshuka – want zo heet dit eenpansgerecht – komt eigenlijk uit Israël. Daar eten ze het als ontbijt of lunch. En brengen ze de tomatensaus op smaak met komijn, geraspte citroenschil en vers gehakte koriander.
Maar met die boerenfamilie in het achterhoofd vervang ik de komijn door oregano, doe ik er kappertjes bij voor wat extra pit en een blik borlottibonen in de hoop er zo een volwaardig avondmaal van te maken. Het resultaat is een smakelijke pan gemakskost die ergens tussen soep en stoofschotel in zit. Een aanrader.
PS: De variaties op dit gerecht zijn eindeloos, zo is de versie van Louise ook niet te versmaden.
Dit heb je nodig
- 2 sjalotten, gesnipperd
- 1 selderstengel, gesnipperd
- 1 bussel peterselie, grof gehakt
- 3 blaadjes laurier
- 1 snuif piment d’ espelette (als je dit niet in de kast hebt staan, gewoon skippen)
- 1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden (basilicum, oregano, tijm)
- 5 stengels warmoes, stengels & bladeren gesnipperd
- 1 blik of 400 g gepelde tomaten
- 1 blik of 200 g voorgekookte borlottibonen
- 1 eetlepel kappertjes
- 4 eitjes
- eventueel wat geraspte Parmezaanse kaas om er op het einde overheen te strooien
- olijfolie
- peper & zout
Zo maak je het

Stoof de sjalotten en selder samen met de gehakte peterselie 10 minuten in een grote pan met flink wat olijfolie. Gebruik niet alle peterselie maar houd een beetje opzij voor de afwerking.
Voeg de laurier, piment d’ espelette, gedroogde Italiaanse kruiden en de gesnipperde warmoesstengels toe. Breng op smaak met een flinke snuif peper en zout. Stoof alles nog zo’n 10 minuten verder op een zacht vuur.
Doe de tomaten erbij en laat 10 minuten zachtjes verder pruttelen. Voeg de bonen, warmoesbladeren en kappertjes toe. Roer om, proef of de saus nog peper of zout nodig heeft en breng terug aan de kook.
Maak vier putjes in de saus en breek hierin de eieren. Zet het deksel op de pan en laat de eieren in 15 minuten gaar worden.
Werk af met een extra scheut olijfolie, grof gehakte peterselie en geraspte Parmezaanse kaas.