La Dive Bouteille #2
“Natural wine is like a naked body. It’s beautiful even though it’s not picture perfect. You love the shape and honesty of it. It’s functional. It’s meant to work, not only to be aesthetically beautiful.”
o
(Solfinn Danielsen, sommelier van Manfreds, een natuurwijnbar/bistro in Kopenhagen)
o
La Dive Bouteille is een grote natuurwijnbeurs in de Loire. Elk jaar verzamelt er zich in de kelders van het kasteel van Brézé een bonte verzameling wijnmakers, importeurs en chefs. En dit jaar loop ik er ook rond. Ik pik er een paar bezoekers uit die me opvallen en vraag hen naar hun definitie van natuurwijn. Een verslag van mijn zoektocht naar de ware aard van natuurwijn:
o
Fleur Godart (26) / wijnmaakster in spé
o
“Natuurwijn zit boordevol leven. Het is wijn die in tegenstelling tot conventionele wijn niet dood is, maar een verhaal vertelt. Op deze wijn een etiket kleven zoals zonder sulfiet of biodynamisch vind ik niet nodig. Wijn die 20 mg sulfiet heeft maar me raakt wanneer ik er een glas van drink, is voor mij ook een grote natuurwijn.”

Fleur studeert theater wanneer ze op een lokale markt in het Zuiden van Frankrijk haar eerste glas natuurwijn drinkt. Het is meteen raak. Nog voor haar glas leeg is, weet ze dat natuurwijn haar leven wordt. Ze gooit haar studie overboord, gaat in de leer bij wijnmakers en trekt twee jaar lang van wijndomein naar wijndomein. Vandaag woont Fleur in Parijs waar ze natuurwijn verdeelt. Maar binnen een paar jaar wilt ze haar eerste wijnstokken planten. Haar grote droom is om ooit zelf natuurwijn te maken.
o
Etienne Thiebaud (28) / wijnmaker uit de Jura
o
“Natuurwijn is wijn zonder sulfiet waarin de terroir optimaal tot uitdrukking komt. Hiervoor heb je sterke wijnstokken en druiven van topkwaliteit nodig. Hard werken in de wijngaard is het belangrijkste. Als je geen gezonde druiven hebt, krijg je wijn met fouten. Goede natuurwijn wordt volgens mij in de wijngaard en niet in de kelder gemaakt.”

Etienne Thiebaud is een talentvolle belofte uit de Jura. Hij is amper 22 jaar wanneer hij zijn eerste flessen natuurwijn bottelt. In de wijngaard werkt hij nooit met chemische bestrijdingsmiddelen. Wel gebruikt hij de eerste jaren, tijdens de vinificatie en botteling, kleine dosissen sulfiet. Maar sinds 2010 komt al zijn wijn sulfietvrij op de markt. Door zijn talent en harde werk in de wijngaard is Etienne Thiebaud een mooi voorbeeld van hoe je zonder enig additief grote natuurwijn kan maken.
o
Emil Broomé (?) / wijnimporteur uit Zweden
o
“Natuurwijn is wijn gemaakt van biologische druiven, waar geen additieven aan toegevoegd worden en waarbij er zo weinig mogelijk interventie van de wijnmaker is. Er wordt zowel goede als slechte natuurwijn gemaakt. Maar echt grote natuurwijn is wijn met een ziel. Sulfiet maakt wijn dikwijls droog en kort. Natuurwijn heeft dit niet. Doordat de wijn veel mineraliteit en acciditeit heeft, krijg je een expressieve afdronk. Ook een krachtig geconcentreerde natuurwijn kan een lange en delicate afdronk hebben. En dat vind ik interessant.”

Emil (links op de foto) importeert samen met Ulf al meer dan drie jaar natuurwijn in Zweden. Hun importavontuur begint wanneer Emil in de Parijse bistro Racines een fles Anne Françoise Joseph 2005 van Domaine des Griottes drinkt. De wijn is gemaakt van zijn (toen) favoriete druif Chenin Blanc, maar is helemaal anders dan hij gewend is. Emil is vooral weg van de afdronk die eindeloos in zijn mond blijft werken. Hoewel het een rijke wijn is, is de afdronk even fris als die van champagne. Dit is nieuw voor hem, maar het is alsof hij de wijn vanaf de eerste slok begrijpt. Wanneer de fles leeg is, besluit hij om vanaf dan alleen nog maar op zoek te gaan naar pure wijn zonder sulfiet.