hamburgers in het paradijs
Vanaf het moment dat we besloten om een reeks over vlees te schrijven, werden we bedolven. We kwamen terecht onder een gigantische hoop van boeken en documentaires. Sommigen werden ons aangeraden, anderen vonden we zelf. Er vormden zich stapels. De boetes van de bib tikten aan. We schrijven nu dus van onder een hoop informatie die ons verplettert. Van hier, uit ons donker hol, willen we graag melding maken van Louise O. Fresco.
Louise is een erudiete dame die iets te vertellen heeft over vlees. We kwamen haar op het spoor via Katharina Smets, ook wel bekend van haar fameuze stoofpot Smets, die naar Amsterdam trok voor een reportage over Abattoir De Balie . Katharina is in het echte leven namelijk niet enkel het trouwe huisdier van Jo, maar ook radioreporter, voor Klara en de VPRO. Voor die laatste zender maakte ze een stukje over een avond in Cultuurhuis De Balie waar twee hanen geslacht zouden worden op het podium om daarna verwerkt te worden tot een diner voor de aanwezigen. De organisatoren wouden het slachten van dieren weer zichtbaar maken. Ze wouden de anonimiteit van het roze stukje vlees in een plastiek bakje doorbreken.

(foto: Jan Boeve / De Balie)
Uiteindelijk werden de hanen niet geslacht, omdat De Balie niet kon voldoen aan de eisen van de wetgeving op slachthuizen. Maar door alle heisa die er rond ontstond was de avond voor hen alsnog geslaagd: Het doel van De Balie is om mensen wakker te schudden. Om kunst en politiek aan elkaar te verbinden om daarmee iets te zeggen over onze samenleving. In dit geval hebben wij de vinger gelegd op hypocriete houding van de samenleving ten opzichte van dierenleed. Onze sentimentele liefde voor dieren, ons denken dat het individuen zijn. Net mensen. De Disneyficatie van de samenleving, culminerend in de opgefokte reuring om twee beesten geeft een mooi inzicht in hoe wij stelselmatig weg kijken van de werkelijkheid. Van hoe bang we zijn voor de jager in ons.
Door hierboven op de play-knop te klikken kan je de reportage van Katharina beluisteren. Vanaf 7:25 hoor je Louise aan het woord. Zij is de auteur van het boek Hamburgers in het Paradijs. Van het boek hebben we voorlopig enkel de inleiding gelezen, en die is razend interessant. Zij vertrekt van de vaststelling dat voedsel niet meer vanzelfsprekend is, dat het een bron van intense verwarring is geworden. Voedsel is verbonden met ethiek en met kennis van de wereld. Als iemand met kennis van zaken op zoek gaat naar de verhalen achter wat er op ons bord ligt, dan klinkt ons dat heel veelbelovend in de oren. Dit boek komt dan ook helemaal bovenaan op onze leesberg.