Dimanche, on mange 5: goujonettes
Soms heb je zin in iets gefrituurd, met stevig wat mayonaise. Dan kan je simpelweg naar het frietkot, of je pakt het wat gesofisticeerder aan, als het zondagmiddag is bijvoorbeeld. Zo werden er vorige zondag ten huize Serulus goujonettes van sole geprepareerd. Alsof dat nog niet genoeg was, kwam er nog tartaar bij.
Terug van de markt, starten we met het beslagje dat rond de vis komt. Voor 4 volledige soles een omhulseltje te geven, gebruiken we 5 eetlepels bloem, waar we een klein glas spuitwater bijgieten. In het kuiltje ja. Je mag ook pils gebruiken. Je moet zelf wat voelen of het deeg goed zit, beetje bloem erbij, beetje water erbij. Je hebt tijd. Dan een klein geutje olijfolie. Scheid een eitje in wit en geel. Houd het geel, dit wordt straks de basis voor de tartaar. Klop het eiwit op. Meng dit ook onder het deeg. Kruiden met peper en zout en even in de frigo zetten.

Kook een eitje. Snijd voor de tartaar een sjalotje en een uitje heel fijn. Snijd een klein handje peterselie fijn en wat bieslook. Plet het eitje. Haal 3 theelepeltjes kappertjes uit het potje. Maak een mayonaise op basis van de eierdooier. Doe hier een theelepel mosterd bij en een kneepje citroen. Voeg hier traag een dun straaltje zonnebloemolie aan toe, terwijl je constant klopt, net totdat het dik genoeg is. Meng alle kruiden, het eitje en de kappertjes door de mayonaise, je kan nog een beetje dragonazijn toevoegen als je in de kast hebt staan.
De tongfilets kan je nog eens in de lengte in twee knippen. Dan haal je ze door het beslag en frituur je ze 1 minuutje in olie van 180° tot ze bruin zien. Kijk vol verrukking naar je geraffineerd abondant maaltje en bewaar je goede voornemens voor de nieuwe week.

