ovenschotel
Als je mij vraagt waarom ik eens om de zoveel tijd een ovenschotel op tafel zet, antwoord ik: omdat je er amper werk insteekt en er toch een stevig savoir cuisinier gevoel aan over houdt.
o

Mijn absoluut favoriet exemplaar is er één met venkel, worstjes, een scheut noilly prat en verse tijm. Ik maak hem al jaren. Het liefst gebruik ik venkelworstjes van het Italiaanse kraam op de markt. Maar andere worstjes kunnen ook, zolang ze maar van goede kwaliteit zijn (al zijn goede worstjes niet altijd even makkelijk te vinden, ik weet het).
o

ovenschotel met venkel, worstjes, noilly prat en verse tijm
dit heb je nodig voor 2 personen:
4 (kleine) aardappelen
2 venkelknollen
4 Italiaanse venkelworstjes
4 teentjes look
1 flinke scheut noilly prat (of witte wijn, kan ook)
enkele klontjes boter
3 blaadjes verse laurier
1 takje rozemarijn
5 takjes verse tijm
1 tl gedroogde tijm
peper van de molen en zout
1 stuk bakpapier
zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 180°C.
Schrob de aardappelen onder koud stromend water en snijd ze doormidden. Was de venkel en snijd in 8 partjes. Snijd de worstjes in stukjes van ongeveer 5 cm.
Doe de aardappelen, de venkel en de worstjes in een ovenschaal. Kneus de look en doe deze er samen met de kruiden bij. Kruid met peper en zout. Overgiet met een flinke scheut noilly prat.
Hussel alles door elkaar en verdeel er een paar klontjes boter over. Maak het bakpapier nat onder de kraan en dek de schaal ermee af.
Bak 45 minuten in de voorverwarmde oven. Haal het papier eraf en check of de worstjes bruin genoeg zijn. Zo niet, zet de ovenschotel dan nog 10 minuten terug onder de grill zonder papier.
Serveer met een groene salade.
o