salade met linzen en geroosterde knolgroenten

Johanna
23.03.2016

Groenten roosteren is onze tweede natuur. Het is een onverwoestbare keukenstrategie: één die nooit teleur stelt en altijd inzetbaar is, vooral wanneer de inspiratie zoek is of het aan tijd ontbreekt. Geroosterde groenten hebben een behaaglijk diepe smaak. En eens ze de oven uit komen kan je er nog alle kanten mee uit. Je eet ze gewoon zo met een beetje vinaigrette erover. Of je maakt er een maaltijdsalade van door er ze te mengen met rauwe groenten en wat stevige blaadjes sla zoals rucola of waterkers. Of je giet er bouillon over en maakt er soep van. De mogelijkheden zijn legio en volledig aanpasbaar aan je humeur. De salade met linzen en geroosterde knolgroenten uit ons boek is hier een mooi bewijs van.

2
wintersalade_2

 

Dit heb je nodig

  • 1 kg winterknolgroenten zoals knolselder, peterseliewortel, aardpeer, pastinaak, raapjes, pompoen ...
  • 200 g linzen
  • 4 grote sjalotten, in halve ringen
  • 3 teentjes look, ongeschild en gekneusd
  • 1/2 onbespoten citroen, in partjes
  • 1 koffielepel gedroogde Provençaalse kruiden zoals tijm, salie, oregano, basilicum ...
  • 4 blaadjes laurier
  • 150 ml olijfolie
  • 200 g gemengde noten, grof gehakt
  • 1 flinke scheut balsamicoazijn
  • 2 handen of 100 g winterpostelein (of ander groen)
  • versgemalen peper en grof zeezout

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180°C.

Kook de linzen gaar in ongeveer 30 minuten in een ruime hoeveelheid gezouten water.

Schil de knolgroenten en snijd ze in flinke blokjes van ongeveer 1x1 cm.

Rooster de groenten. Doe de groenteblokjes samen met de sjalotringen, look en citroenpartjes in een grote ovenschaal of leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Strooi er de gedroogde kruiden over, voeg de laurierblaadjes toe en overgiet royaal met olijfolie. Kruid af met een flinke snuif grof zeezout en versgemalen zwarte peper. Schep goed om zodat alles bedekt is met een laagje olijfolie. Rooster de groenten gaar in ongeveer 25 minuten. Roer af en toe om zodat de groenten niet verbranden.

Haal de groenten uit de oven. Strooi er de gehakte noten over en besprenkel met een flinke scheut balsamicoazijn.

Rooster nog 10 minuten verder, totdat de noten goudbruin kleuren en de balsamico karameliseert.

Roer de geroosterde groenten onder de linzen en meng er de postelein (of ander groen) onder.

Je kunt op het einde nog meer ingrediënten toevoegen, zoals feta, geitenkaas of gegrilde halloumi, om de salade nog hartiger te maken. Dit is ook een ideaal gerecht om restjes gekookte rijst of andere granen en peulvruchten zoals kikkererwten in op werken.