Kip met frietjes

Barbara
20.03.2012

Zondag ben ik jarig. En het is zo ver, het is de eerste keer dat ik behoor tot de club van mensen die liever niet verjaren. Ja, die belàchelijke club. Voor de eerste keer word ik niet echt vrolijk van de som van mijn jaren. Tot nu toe was ik steeds verheugd door mijn verhogende maturiteit, maar nu zit ik dus op het kantelpunt. Het begint te dagen dat ik me niet al te veel jaren meer kan verschuilen achter jeugdige hoogmoed en onstuimigheid. Ik ga dringend een ander excuus moeten zoeken vrees ik.

Gelukkig word ik verstrooid uit deze gedachten door een vroeg verjaardagskado van Jozef. Het komt vroeger omdat er vanavond vrienden komen eten en dan kan het meteen worden ingezet voor kip met sla en frietjes! Correct, het is een frietketel. Top! Het is de eerste keer dat ik een frietketel bezit, weeral een belangrijke stap richting volwassenheid.

Het kiprecept is er ééntje van mijn mama, met citroen en whiskey. Koop een lekker biologisch kippetje en begin die aardappelen al maar te schillen. En hef het glas op ’t lang leven.

 

IMG_5019

Dit heb je nodig

    voor de kip
    • 1 dikke braadkip
    • 6 eetlepels olijfolie
    • 1 theelepel currypoeder
    • 1 theelepel vers gemalen peper
    • 1 theelepel zout
    • 1 theelepel gedroogde tijm
    • een snuifje cayennepeper
    • 4 à 5 takjes verse tijm
    • 1 flinke scheut whisky
    • het sap van 1 citroen
    voor de frietjes
    • 3 kg frietaardappelen
    voor de mayonaise
    • 2 eidooiers
    • ½ citroen
    • 1 tl mosterd
    • peper & zout
    • 2 dl neutrale olie

    Zo maak je het

    Verwarm je oven voor op 230° (hete lucht). Meng tijm, curry, peper en zout met de olie. Borstel de kip goed in met de olie. Steek de verse tijm in de kip. Leg de kip in een braadpan en giet er de overige olie over. Plaats de kip in de oven en laat de kip mooi bruin braden aan alle kanten. Als je 'm lang alle kanten hebt omgedraaid en alles is gebruind, zet je de oven op 180 graden. Laat 'm dan nog een 30 à 45 minuten, afhankelijk van de grootte van de kip. Lepel er regelmatig wat braadjus over.

    Als de kip gebraden is, haal je ze uit de braadpan en snij ze in stukken. Leg de kip opnieuw in de pan, overgiet met een een paar eetlepels whisky (zeker een 4tal) en met het sap van de citroen, en laat nog 5 à 10 minuten verder braden. Je kan wat vet van de saus afscheppen als je dat wil.

    Voor de frietjes: schil de aardappelen, snijd ze in plakjes en daarna de plakjes in frietjes. Droog af met een propere handdoek (zeker niet spoelen!). Verwarm het frietvet voor op 150° en bak de frietjes in porties voor tot ze zacht zijn. Haal ze uit het vet, laat ze uitlekken op keukenpapier en volledig afkoelen. Verhoog de temperatuur van het frietvet tot 180°. Bak net voor het serveren tot ze zo bruin zijn als jij wil.

    Als je zin hebt, kan je ook wat mayonaise erbij maken. Doe de eierdooiers in een kom, kruid met peper en zout, voeg een halve theelepel mosterd toe, 1 el water en knijp er een ¼ citroen over uit. Roer los met een klopper en voeg in een dun straaltje olie toe, ondertussen blijf je roeren. Ga zo verder tot je mayonaise de gewenste dikte heeft. Proef en kruid bij met citroen, mosterd, peper en zout indien nodig.

    Meng een groene salade met groen dat in ’t seizoen is. Een gewone kropsalade doet het ‘m in de zomer, in de winter kan je mixen met winterpostelein en veldsla of waterkers.