pompoensoep met rode linzen

Johanna
26.02.2012

Op mijn voorraadrek staat een grote glazen pot rode linzen. Eigenlijk staat hij daar al jaren. Soms denk ik: hoe schoon zijn jullie eigenlijk wel niet? Zo fel oranje een beetje geniepig staan blinken tussen de grauwe split- en kikkererwten. Als ik nu ook nog eens zou weten wat ik met jullie aanmoet.

linzen

Omdat ik zelf niet verder raak dan een vage ‘iets met pompoen misschien’, ga ik op zoek naar een recept. Het wordt pompoensoep met rode linzen en kurkuma. Maar mijn eerste poging mislukt. En nog niet ’n klein beetje. Kurkuma is een kruid dat ik nooit helemaal vertrouwd heb en daarvoor is een reden. Soep met een lichte zeepsmaak, ik denk het niet.

Op naar poging nummer twee. Ik skip de kurkuma en ga voor pompoen met koriander en komijn, een combi waarmee je altijd scoort. Barbara weet me te vertellen dat linzen een zetmeel-achtige structuur hebben en pompoen een beetje vezelig is. Misschien wordt alles wat meer velours met wortelen erbij? Gelijk heeft ze. Wanneer ik de soep aan het mixen ben, krijg ik nog een laatste ingeving: een flinke scheut vers geperst sinaasappelsap. Krachtig van smaak maar met een zachte textuur, gekruid maar niet te en met iets fris’ erin. We ‘re a winning team!

soep
l

Dit heb je nodig

    voor 4 personen
    • 175 g rode linzen
    • 3 el sesamolie (of olijfolie)
    • 1 teentje look
    • 2 kleine ajuinen
    • 1 stukje gember (ongeveer 3 cm)
    • 1/2 klein pompoentje (ongeveer 250 g zonder zaden)
    • 2 wortelen
    • 1 kl korianderpoeder
    • 1 tl komijnpoeder
    • 1 snuifje cayennepeper
    • 2 l groentebouillon
    • het sap van 2 appelsienen
    • het sap van een halve citroen (of meer naar smaak)
    • 1/2 busseltje fijngehakte koriander
    • peper en zout

    Zo maak je het

    Spoel de linzen grondig af onder koud stromend water. Snipper de look, ajuin en gember fijn en stoof aan in de olie. Schil ondertussen de pompoen en haal de zaden eruit. Snijd de pompoen en de wortelen in blokjes. Doe de kruiden bij het uimengsel, roer om en laat even meebakken. Voeg de pompoen en wortelen toe. Roer om en laat alles nog een paar minuten aanstoven voor je de linzen erbij doet.

    Giet de bouillon erbij en breng aan de kook. Draai het vuur lager zodra de soep kookt, zet het deksel op de kookpot en laat 25 minuten rustig pruttelen.

    Mix de soep en giet het appelsien- en citroensap er bij. Proef of de soep nog zout en peper nodig heeft. Verdeel over vier kommen en werk af met verse koriander.