balletjes in tomatensaus
Sinds mijn papa zo royaal wordt uitgelicht op Alle Dagen Honger, krijg ik in mijn mailbox diverse mailtjes met recepten van, juist ja, mijn mama. Een kleine ouderlijke krachtmeting zeg maar. Het lijkt me dus billijk om ook mijn liefste moeder even in het licht te stellen, met haar befaamde balletjes in tomatensaus. En het is nog terecht ook. Lekkerste balletjes in tomatensaus ooit. En als ze ook nog eens een mooi uitgetypte versie van haar heerlijke kip in de oven doorstuurt, of haar witloof met ham & kaas, wie weet wordt zij dan wel de ster van ADH. Laat de competitie beginnen!

Dit heb je nodig
- 1/3 bussel peterselie
- 3 teentjes look
- 5 el olijfolie
- 1 aubergine
- 2 kleine blikken tomaten van goede kwaliteit
- peper en zout
- 1 el curry
- 1 laurierblad
- 2 à 3 takjes thijm
- 500 gr kalfsgehakt
- 1 ei
- 1 el broodkruim of chapelure
- zwarte peper
- zout (indien je gehakt niet gekruid is)
- nootmuskaat
Zo maak je het
De peterselie en de look fijn snipperen en in 4 à 5 soeplepels (ja zoveel!) olijfolie gedurende 5 minuten zachtjes aanstoven.
De aubergine in kleine stukjes snijden en toevoegen. Zet op dit moment je vuur hoger en blijf met een houten lepel roeren tot de aubergine aanbakt en bruin wordt. Voeg eventueel nog wat olie bij. Zeker 10 à 15 minuten blijven bakken tot de massa zacht is en gereduceerd.
Dan twee blikken tomaat in stukjes toevoegen, kruiden met peper, zout, 1 el curry, laurierblad, thijm en een beetje cayenne. Het vuur wat lager zetten en een half uurtje laten sudderen. De laatste 10 minuutjes mag je de gekookte balletjes bijvoegen.
Voor de balletjes het gehakt mengen met een ei, nootmuskaat, peper (en eventueel zout) en chapelure. Het gehakt mag niet te droog zijn, anders een heel klein beetje water of nog een ei toevoegen. Balletjes rollen en 7 minuutjes blancheren in kokend water.