Eat the book
Naar aanleiding van Eat the Book, het culinaire luik van het literaire festival Mind the Book, kregen we van Vooruit in Gent het podium om een aantal culinaire auteurs uit te nodigen. We kozen drie prominente vrouwen die de toekomst van ons voedsel bepalen door de boeken die ze schrijven.

Op 13 maart stelt trendwatcher Tom Palmaerts in Vooruit vragen aan Yvette van Boven, Lisette Kreischer en Alexia Leysen. Terwijl wijzelf in de potten roeren en on stage gerechten koken uit de kookboeken van de praatgasten. Drie geurige, guitige, pittige gesprekken die je niet mag missen als je benieuwd bent naar wat er op je bord zal liggen in de toekomst! Hieronder stellen we onze gasten al even voor. Alle info over tickets en reservatie vind je hier.

Yvette van Boven is één van Nederlands meest gevierde kookboekenauteurs. Haar boekenreeks ‘Homemade’ veroverde niet enkel de Lage Landen, maar werd intussen ook in het Engels vertaald en goed bevonden. Het is fascinerend hoe ze in tijden van voorgesneden groenten en sauzen uit pakjes mensen probeert te overtuigen om zelf een rookoven te bouwen en eigenhandig paté of limonade te maken. Ondertussen runt ze ook het restaurant ‘Aan de Amstel’ in Amsterdam en debuteerde ze in 2015 als tv-chef. We praten met Yvette over haar visie op duurzaam voedsel, over het empowerment van zelf je mosterd draaiend en de verantwoordelijkheid van bekende chefs.

Alexia Leysen is theatermaakster en initiatiefneemster van Dagen Zonder Vlees, een campagne waarmee ze sinds 2011 zoveel mogelijk mensen wil aanzetten om tijdens de vasten minder vlees en vis te eten. Geen pleidooi voor volledig vegetarisme, maar een uitdaging voor doordachte en duurzame voedingsgewoontes. In januari bracht Alexia het Dagen Zonder Vlees-kookboek uit, waarin ze de favoriete vegetarische recepten van bekende Vlaamse koks optekent. Met Alexia hebben we het over de toekomst van de vleesindustrie, de kracht van burgeracties en de vegetarische levensstijl.

Lisette Kreischer deelt, als overtuigd veganiste, haar diepgewortelde liefde voor de plantaardige keuken met het grote publiek via kookboeken als ‘Plant Power’ en ‘Veggie in Pumps’. De Nederlandse ontwikkelde bovendien het recept voor de befaamde Dutch Weedburger: sindsdien is ze in de ban van ‘het groene goud’, zeewier en algen. Omdat koken met zeewier nog niet echt doorgedrongen is tot in het doorsnee huishouden bracht Lisette het boek ‘Groente uit zee’ uit. Lisette leidt ons graag in haar keuze voor vegan en haar passie voor zeewier in.
Hopelijk tot zondag 13 maart in de Vooruit in Gent, om samen met ons en onze favoriete kookboekenauteurs te peinzen over en te proeven van de toekomst!