Linzensoep met gepofte kastanjes

Johanna , Barbara en Mayken
22.12.2015

De dag na een copieus feestmaal bekomen wij van het feestgedruis met deze hartige maaltijdsoep. De gepofte kastanjes geven aan deze soep een onverwacht verfijnde en zoete toets. Je kan kastanjes op vele manieren poffen, wij gooien ze in de pan met een lepel boter en laten ze op een zacht vuurtje 20 minuten poffen.

linzensoep

Dit heb je nodig

    voor 4 personen:
      • 3 sjalotten, gesnipperd
      • 1 teentje look, gesnipperd
      • 1 flinke klont boter
      • 1 selderstengel, gesnipperd
      • 1 preiwit, gesnipperd
      • 1 wortel, in kleine blokjes
      • 1 scheut rode wijn
      • 250 gr bruine linzen, grondig gespoeld
      • 400 gr gepofte tamme kastanjes, grof gehakt
      • 1,5 l groentebouillon
      • 2 blaadjes laurier
      • enkele takjes verse tijm
      • versgemalen peper & zout
      • voor de afwerking: een scheutje room + fijngehakte peterselie

      Zo maak je het

      Stoof de sjalot en look zachtjes glazig in de boter. Voeg de rest van de groenten toe en laat ze een 10-tal minuten zachtjes meestoven. Let op dat de groenten niet kleuren en roer ze regelmatig even om. Blus met de rode wijn.

      Doe de linzen, kastanjes en kruiden erbij. Overgiet met de bouillon en breng zachtjes aan de kook. Laat ongeveer 25 minuten zachtjes pruttelen, tot de linzen zacht zijn.

      Mix de soep halfdoor met een staafmixer, zodat ze bindt maar nog voldoende textuur behoudt. Proef of de soep nog extra peper of zout nodig heeft.

      Serveer met een scheutje room en wat gehakte peterselie.